ANR Arad Asociația Nevăzătorilor din România filiala Arad

ANR ARAD

Asociația Nevăzătorilor din România filiala Arad

ACTIVITATEA FILIALEI IN PERIOADA IANUARIE 2015 – DECEMBRIE 2015

SOCIAL
In cursul anului 2015 am distribuit bilete de calatorie interurbana la 1.536 de persoane; 5.346 de bilete SNCFR si 5.045 de bilete AUTO la 267 gradul accentuat; 39 asistenti personali; 635 gradul grav; 595 insotitori.
Legitimatii de transport urban am distribuit la 278 de personae, 125 gradul grav; 3 gradul grav cu asistent personal; 12 asistenti personali; 138 gradul accentuat.
In cursul anului s-au adresat filialei pentru consultanta 218 persoane. Le-am indrumat catre cabinetele oftalmologice apoi catre comisia de evaluare a persoanelor cu handicap. Scadentii, 426, au fost anuntati la timp, cu o luna si jumatate inainte de scadenta, prin corespondenta sau telefonic, pentru ca din cauza numarului mare de personae cu handicap evaluate (aproape 1000 pe luna – scadenti si cazuri noi) eliberarea certificatului poate dura o luna si jumatate de la data depunerii. Au fost anuntati si cei carora le expira actele de identitate, telefonic sau prin corespondenta, apoi depuse la DGASPC Arad pentru a nu ramane neplatiti. Am intocmit documentatia pentru scotire impozit pe cladire si pentru biletul de tratament la toti solicitantii.
Ordonanta nr. 4 din 2015 modifica codul fiscal, persoanele cu handicap grav sau accentuat sant scutite de impozitul pentru toate categoriile de venituri.
In luna aprilie am prelungit Protocolul cu DGASPC Arad pe un an de zile.
La sfarsitul anului 2015 era un nr. 1003 membrii din care cu plata cotizatiei la zi 726, 228 restantieri. 698 gradul grav, 264 accentuat si 41 mediu,
CULTURAL SPORTIV
In data de 16 ianuarie ne-am deplasat in judet pentru a distribui pachetele pentru copii oferite de d-na Mihaela Barnutiu.
In data de 20 ianuarie am prelungit contractul cu Infomedica, unde, pe baza legitimatiei de nevazator cu plata cotizatiei la zi, membrii beneficiaza de reduceri la serviciile medicale oferite.
In 21 februarie s-a organizat o cina pentru cupluri la restaurantul Michelangelo cu un numar de 32 de personae, unde familia Benchea a fost insotita de cainele ghid Max care a fost acceptat de conducerea unitatii.

In data de 24 ianuarie a avut loc Adunarea Generala a filialei.
Vineri 27 februarie, in cadrul filialei noastre a avut loc cu sprijinul Prolumina, un concurs cu tema religioasa „Evanghelia dupa Ioan”. Concursul a constat in 5 runde de intrebari, fiecare runda avand un grad diferit de dificultate.
Au participat 9 concurenti: Pusa Mariana, Fackelmann Maria, Ciocan Olimpia, Rosca Ioan, Hojbota Ioan, Grunzweig Antonela, Veghinas Marioara, Aldea Livia, Andras Etelca. Primii trei clasati fiind: 1. Pusa Mariana; 2. Livia Aldea; 3. Hojbota Ioan.
Tot in data de 27 februarie am primit vizita d-nei Boghicevici impreuna cu proprietara unui salon de masaj in vederea angajarii de maseuri nevazatori.
Cu ocazia Zilei de 8 Martie, zece femei, deținute la Penitenciarul Arad, le-au făcut o vizită femeilor nevăzătoare. Detaliile întâlnirii au fost puse la punct de către Florin Atimuț, președintele ANR Arad, și Cristina Burca, psiholog la penitenciar.
Întâlnirea a debutat cu un program artistic susținut de către deținute, care au cântat și au recitat poezii. Apoi, acestea le-au dăruit celor 16 nevăzătoare participante la întâlnire câte o floare și brățări lucrate manual chiar de ele, în atelierele din penitenciar. Momentul de socializare care a urmat a avut o încărcătură afectivă extraordinară. Femeile și-au povestit unele altora experiențele lor din captivitate: nevăzătoarele despre captivitatea dată de lipsa vederii, iar deținutele despre captivitatea dată de lipsa libertății.
S-a atins coarda sensibilă, s-a povestit printre lacrimi, s-a empatizat cu ușurință pentru că fiecare a reușit să înțeleagă grijile, suferințele, bucuriile și dorințele celeilalte ca și cum ar fi ale sale.
Sambata 7 martie, la invitatia filialei Timis-Caras, ne-am deplasat impreuna cu un numar de 28 membrii ai filialei, in comuna Giroc. La restaurantul Trio a fost organizata o reuniune in cinstea Zilei Femeii; acest tip de reuniune fiind o traditie intre filialele noastre. Deplasarea s-a facut cu un autocar al firmei Transdara care ne-a stat la dispozitie si la intoarcere.
Ca divertisment s-au organizat ad-hoc doua concursuri, unul de ghicitori, iar celalalt cu tema culinara. Participantii au fost premiati in bani, sprijinul financiar venind din partea Lions Club 4Family.
In data de 12 martie a avut loc AG Nationala la Bistrita.
19 martie ne-am deplasat la Timisoara, pentru discutii cu partenerii de la fundatia EOS in proiectul EACCESIBILITATE.
24 martie a sosit noul caine ghid la Arad – beneficiar dl. Pusa Cornel, un labrador negru de trei ani educat in Marea Britanie, care a fost mediatizat de West TV, TVA si Antena 1.
27 martie s-a organizat concusul pentru posturi salon masaj.
28 martie s-a desfasurat concursul Pe meridianele lumii cu un numar de 10 concurenti, s-a calificat Grunzweig Antonela. La concursul Imaginea ta conteaza au participat 5 concurente, s-a calificat Rus Olivia.
In data de 8 aprilie am primit vizita unor copii minunati de clasa a 6-a, din cadrul scolii de arta Sabin Dragoi. Elevii, insostiti de doamna diriginta Gavra, au benefeciat de o prezentare teoretica si practica a ceea ce inseamna viata de nevazator.
Dupa un periplu in istoria organizatiei Asociatiei Nevazatorilor, oferit de presedintele filialei, micii artisti au prins curaj si au „testat” o parte din obiectele folosite de nevazatori; cum ar fi: bastonul, ceasul inscriptionat in sistem Braille, ruleta metrica cu sinteza vocala, jocurile de tip table si sah, cartile si revistele tiparite in Braille.
Dat fiind faptul ca elevii faceau parte dintr-o clasa de muzica, la finalul intalnirii acestia au sustinut un mic moment artistic, la vioara si clarinet. Moment completat de o interpretare a capella de catre colega noastra Emanuela Rump.
18 aprilie a avut loc faza zonala la concursurile Pe Meridianele lumii si Imaginea ta conteaza, unde d-le Rus Olivia si Grunzweig Antonela au fost insotite de d-na Stan Elena, la Bistrita.
In luna aprilie si la inceputul lunii mai au avut loc adunarile de grupa.
In perioada 15-19 mai am participat la Festivalul national de film pentru nevazatori, la Bucuresti, la invitatia FCC.
Mai, Primăria Arad, in urma demersurilor facute de patrea Filiala Arad a Asociaţiei Nevăzătorilor din România a inceput montarea de marcaje pietonale tactile în cele mai circulate zone din oraş.
Vineri, 05 iunie 2015, a avut loc Adunarea Generala electorala a filialei Arad a Asociatiei Nevazatorilor din Romania. Pentru postul de presedinte a fost ales domnul Florin Dorin Atimut pentru un mandat de cinci ani, de catre 23 din cei 24 de delegati prezenti in sala. De mentionat faptul ca domnia sa a avut un singur contracandidat, in persoana domnului Mihai Cristian Csetnek.
De asemenea, Adunarea Generala, a ales in unanimitate structura Consiliului Director care are urmatoarea componenta: Domnul Ovidiu Homone – prim-vicepresedinte, iar domnii Aurel Patru, Cornel Pusa si Daniel Ambrosi, vicepresedinti. Membrii Adunarii Generale a Filialei Arad a ANR sunt urmatorii: Bumb Ioan, Bran Dumitru, Weber Albertina, Nicoara Sorin, Hojbota Ioan, Vighi Dimitrie, Frisan Cecilia, Homone Ovidiu, Ienasescu Manuela, Borta Daniela, Aldea Livia, Benchea Adrian, Rosca Ioan, Csetnek Mihai Cristian, Rus Carmen Olivia, Ionescu Edit, Patru Aurel, Pusa Cornel, Trifu Nicolae ,Ianecsko Andrei, Szayak Dusana, Aracs Mihai, Brisc Vasile, Ambrosi Bals Dumitru Daniel, Atimut Florin.Comisiei de censori Ianecsko Andrei = presedintele, Aracs Mihai si Novac Liliana – expert contabil.
La inceputul lunii iunie s-a desfasurat concursul de sah, s-a calificat Andras Francisc.
16 iunie 2015, ASOCIATIA NEVAZATORILOR filiala Arad, a imbracat vesmantul bucuriei si al binecuvantării, prin săvarsirea slujbei de sfintire a noului sediu de pe Strada Unirii, Nr. 10, Ap. 7.
Slujba a fost efectuata de Inalt Preasfintitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, alaturi de parintele Gabriel Maris.
Sambata 20.06.2015, Caravana Festivalului de film pentru nevazatori a poposit la Arad.
Prin proiectul celor de la Fundatia Cartea Calatoare, la cinematograful Arta,
au avut loc 2 proiectii de film accesibilizate pentru nevazatori; de la ora 16:00 DUPA DEALURI, si de la ora 19:00 AFERIM.
Sala a fost plina, nevazatorii din Arad si Timis avand ocazia de a urmari doua filme premiate, cu toate detaliile care le-au fost descrise de un lector, ei urmarind aceasta descriere intr-o casca primita in sala de cinema.
In organizarea acestui eveniment, Asociatia Nevazatorilor Filiala Arad a beneficiat de sprijinul Centrului Municipal Cultural, Clubul Lions, Lions 2007 Arad si Leo Maris.
Printre invitati s-au numarat si conducerea DGASPC Arad, prin prezenta doamnei director Erica Stark si domna deputat Claudia Boghicevici care si ea si-a reafirmat sprijinul pentru nevazatori in ceea ce priveste problemele acestora, inclusiv in ceea ce se doreste prin accesibilizarea celei de-a 7 arte.
24 iunie Lions Club Arad iniţiază proiectul „BatPro – Calculator pentru nevăzători.
1 iulie am efectuat un perelinaj la Manastirea Prislop cu sprijinul Parintelui consilier Maris Gabriel care ne-a facilitat inclusiv accesul la mormantul parintelui Arsenie Boca. Au participat aproape 100 persoane, deplasarea facandu-se cu 2 autocare de la Transdara.
Vineri, 17 iulie 2015, Asociatia Nevazatorilor din Arad a organizat o mica excursie la strandul termal din localitatea Dorobanti, la care au participat 30 de persoane.
In perioada 7-9 august am organizat un mini sejur in statiunea Felix, cu 2 nopti de cazare la Hotelul Muncel si acces pe toata perioada la strandul Apollo-Felix. 45 de persoane s-au bucurat de 3 zile de distractie, relaxare si socializare.
Luna august am incheiet-o cu doua excursii in tara vecina, Ungaria. Prima fiind la strandul din localitatea Mako, in data de 23 august (zi cu semnificatie aparte in istoria tarii noastre), iar cea de a doua la baile Sf.Elisabeta din Mórahalom in data de 29 august (zi de sarbatoare religioasa). La cele doua excursii au participat 100 de persoane.
5 septembrie, au avut loc alegeri ale organizatiei de femei din cadrul filialei noastre, noua structura de conducere fiind urmatoarea: Rus Carmen – Presedinta, Coman Victoria si Maria-Veronica Benchea – Vicepresedinte, Chis Anuta si Olimpia Ciocan – membre ale comitetului de initiativa.
in data de 9 septembrie s-a incheiat finala campionatului national de sah pentru nevazatori, gazduit de filiala Mures in statiunea Sovata. Reprezentantul filialei noastre, Andras Francis s-a clasat pe locul 37, cu 3,5 puncte.
26 septembrie a avut loc faza pe filiala a concursurilor Prietenii Cartii Braille, respectiv Citire Rapida si Corecta in Braille. Ambele concursuri au fost castigate de domnisoara Borta Daniela, care a reprezentat filiala la faza zonala de la Bihor-Salaj.
29 septembrie a avut loc o intalnire cu conducerea DGASPC Arad la care a participat dl. presedinte si secretarul, subiectul indemnizatia de insotitor primita diferentiat intre Casa de Pensii si indemnizatia sociala.
In 10 octombrie zonala concursul Prietenii carti braille. Borta Daniela calificandu-se pentru finala.
Membri filialei noastre, au mărşăluit, joi, pe bulevardul central din municipiu, cu ocazia Zilei Bastonului Alb, marcată în întreaga lume la 15 octombrie. Însoţiţi de câţiva voluntari români, dar şi spanioli, portughezi şi turci, ghidaţi de bastoane albe (instrumentele care le oferă autonomie şi independenţă), membrii au parcurs drumul dintre sediul asociaţiei, de pe strada Unirii, până la Primărie şi retur.
S-a aflat alături de nevăzători şi o veche prietenă de-a lor, deputatul Claudia Boghicevici.
Cu toţii au făcut un popas în faţa hotelului Continental, loc în care voluntarii au împărţit pliante trecătorilor şi i-au provocat pe aceştia să devină nevăzători pentru câteva momente.
Cei care au răspuns pozitiv ineditei invitaţii, au fost legaţi la ochi, li s-a dat un baston în mână şi, fără niciun alt sprijin, au fost puşi în situaţia de a ajunge la o cabină telefonică pe lângă care tocmai trecuseră. Niciunul nu a reuşit.
Joi, 15.10.2015, incepand cu ora 19.00, la Centrul de Afaceri Maris Arad – Zona Industriala Micalaca Est (langa Selgros) a avut loc a II-a editie a evenimentului „Cina – Dialog in intuneric”, fiind vorba despre o cina in intuneric, prin intermediul careia Club Lions „Arad 2007” a dorit sa atraga atentia asupra importantei ingrijirii sanatatii ochilor, precum si sensibilizarea invitatilor cu privire la nevoile celor care au avut nesansa de a-si pierde unul dintre cele mai importante simturi – vazul.
Sambata, 17 octombrie 2015, începând cu ora 9:30, la sediul Filialei Arad a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Str. Unirii, Nr. 10, Ap. 7, a avut loc o reuniune intre membrii organizatiei, cu prilejul ZILEI INTERNAŢIONALE A BASTONULUI ALB.
Multa socializare, tombole si multa voie buna!
Sa nu uitam de socializarea intre Max si Angus, cei doi caini insotitori existenti in Arad.
24 octombrie a avut loc finala concursului Prietenii carti braille la Brasov, unde d-ra Borta Daniela a ocupat locul 7.
In perioada 26-28 octombrie, in organizarea filialei noastre a avut loc concursul „Interfiliale’’ de sah si cultura generala, la care au participat filialele Bihor-Salaj, Cluj, Satu Mare , Timis-Caras si bineinteles filiala gazda.
In prima zi s-a desfasurat concursul de sah care a fost castigat de echipa filialei Satu Mare (9.5 pct), urmati de Timis-Caras (8.5 pct), podiumul fiind incheiat de cei de la Cluj (8 pct).
A doua zi a avut loc concursul de cultura generala. Acesta a fost castigat de echipa de la Cluj , urmata fiind de Timis-Caras, respectiv Satu Mare.
Organizarea acestei actiuni a fost facuta in statiunea Moneasa, la Hotel Panoramic, unde toti cei prezenti s-au bucurat de conditii bune de cazare si masa.
30 octombrei Festvalul de interpretare muzicala Vasile Znacoveanu la Ploiesti, a participat d-ra Rump Maria Emanuela.
14 noiembrie, caravana cinematografică pentru nevăzători a poposit la Timisoara, nevazatori din filialele asociatiei Nevazatorilor din Romania/ Timis-Caras Severin-(gazdele) si Arad au urmarit sambăta, 14 noiembrie 2015, la AMBASADA )strada Anton Seiller nr.2), două filme special accesibilizate pentru persoanele cu deficiente de vedere: de la ora 12.00 filmul „Medalia de onoare”, iar de la ora 14,30 filmul „Sunt o babă comunista”.
23 Noiembrie la Asociaţia Nevăzătorilor Arad au avut loc activități pentru membri asociației īmpreună cu voluntari din: Portugalia, Spania și Turcia.
Vineri, 27 noiembrie 2015, Asociatia Nevazatorilor din Arad a organizat, in incinta restaurantului Belvedere, concursul cu tematica gastronomica „Si eu pot fi o buna gospodina”, dedicat doamnelor.
Juriul, format din doamnele Claudia Boghicevici, Erika Stark si Mihaela Vasil a avut o misiune extrem de dificila in a stabili clasamentul final, deoarece toate concurentele s-au descurcat de minune.
Pana la urma, ierarhia a fost urmatoarea:
Locul 1: Anuta Chis
Locul 2: Olimpia Ciocan
Locul 3: Olivia Rus
locul 4: Edit Ionescu.
Concurentele au fost recompensate cu diplome, premii surpriza si, mai ales, cu aplauzele calduroase ale asistentei.
5 decembrie „Cele mai active asociații, ONG – uri, școli, firme și instituții publice din județul Arad și care au fost implicate în acțiuni de voluntariat au fost invitate la Gala Voluntariatului, care a avut loc la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”.
La concurs s-au înscris 32 de asociații, iar recompensarea activității lor a fost realizată pe șapte secțiuni în funcție de domeniile în care acestea și-au desfășurat activitatea, precum cultură, sport – turism, mediu – ecologie, social, antreprenoriat, sănătate și educație.
La secţiunea Social au fost premiate: ASPIS, Dezinvolt, Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Arad, Integra, Ofensiva Tinerilor, Rotaract Cetate Arad, Sirinia.
Acțiunea a fost organizată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Arad, în parteneriat cu Organizația Tinerilor cu Inițiativă – Filiala Arad.”
7 decembrie Copiii din clasa pregătitoare a Liceului German, conduşi de d-na Beatrice Hedesan, au fost luni la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor din Arad, din partea lui cu daruri din partea lui Mos Nicolae.

21 decembrie Sarbatoarea Pomului de Craciun.
Pentru acest eveniment special, a fost pregătit un scurt program artistic, susţinut de corul Asociaţiei Nevăzătorilor, un grup de tineri seminarişti conduşi de părintele Gabriel Mariş şi de către Bianca Mogoşan, elevă a Colegiului Naţional Preparandia „Dimitrie Ţichindeal”. S-au impartit numeroase daruri tuturor copiilor prezenti.
„Mulţumim Clubului Lions 2007 Arad, Arhiepiscopiei Aradului şi ÎPS Timotei şi, în mod deosebit, doamnei Mihaela Bărnuţiu – un suflet ales care a fost alături de asociaţia noastră pe întregul parcurs al anului.
31 decembrie Revelion la sediul filialei. Asemenea anului trecut, a fost organizat la sediul filialei, cu participarea a 24 de persoane, care au petrecut cu mult entuziasm. Atmosfera a fost intretinuta de 3 momente live sustinute de: Mihai Cristian Csetnek, Stefan Uhrec si Emanuela Rump.

Scroll to Top