Navighează în pagină direct la
Din 1901 până in prezent
O călatorie remarcabilă

Regina Elisabeta I a României, pioniera care a intrat în istoria comunității noastre
Născută la 29 decembrie 1843, în castelul Mon Repos de lângă orășelul Neu-Wied de pe Rin, în Germania, Paula Otilia Elisabeta von Wied a avut parte de educația specifică vechilor familii aristocratice, cu un plus de severitate specific german. În anul 1869 s-a căsătorit cu domnitorul Carol I al României.
Cunoscută ca o protectoare a artelor și a meseriilor, ea însăși poetă și prozatoare, prima regina a României și-a ales pseudonimul literar de Carmen Sylva, o evocare directă a sintagmei latine „Carmen Sylvae”, însemnând cântecul pădurii.

Cea mai dragă operă a vieții ei a fost crearea unui așezământ pentru orbi, a cărui istorie avea să înceapă în 1901. În acest an providențial pentru istoria nevăzătorilor din vechiul regat al României, s-a deschis cea dintâi școală de profil la Focșani, care în fapt era doar o clasă cu cinci elevi.
Prin contribuția Palatului Regal a fost achiziționat un teren de 26,5 hectare la marginea de est a Bucureștiului. Pe această suprafață urmau să fie construite edificiile unui așa-zis „Oraș al orbilor”, potrivit visului reginei.
Cu acest scop, la 1 august 1906, a fost înființată Societatea Orbilor „Vatra Luminoasă”, organizația care de-a lungul anilor a adunat fonduri și a dezvoltat filiale în întreaga țară și care a întemeiat aziluri și școli. Aceasta este cea dintâi structură organizațională națională a nevăzătorilor din România.
Pentru aceasta societate au donat bani toate personalitățile publice din acea vreme, precum ți numeroase figuri din străinătate.
La 5 octombrie 1908, în locația din strada Mărcuța între Vii nr. 20, regina Elisabeta a pus piatra de temelie a azilului „Vatra Luminoasă”. În 1912 construirea acestuia era practic finalizata, existand aici clădiri pentru ateliere și case pentru adulți precum și o școală primară care a luat numele reginei.
O parte din fondurile strânse de către societatea orbilor au provenit din „tiparnița lui Teodorescu”. Este vorba de Dimitrie Teodorescu, tipograf care și-a pierdut vederea dar nu a putut să renunțe la lumea literelor și a semnelor, înlocuindu-le pe cele vizuale cu cele Braille. El a inventat o foarte ingenioasă mașină de tipărit în Braille. Botezată îndată de cunoscători „Tiparnița lui Teodorescu” care, pe baza publicității făcute de regină, s-a vândut neașteptat de bine in Marea Britanie, Statele Unite precum și în Australia. Un exemplar din această mașină poate fi văzut și astăzi la Muzeul Braille al centrului școlar Vatra Luminoasă.
În secolul XX, bastonul alb a devenit un simbol marcat, noul rol jucat de acesta avându-și originea în perioada dintre cele două războaie mondiale. James Biggs din Bristol susține că a inventat bastonul alb înca din anul 1921. După pierderea vederii în urma unui accident, artistul și-a vopsit bastonul în alb pentru a fi observat mai usor de către șoferi. După zece ani, Guilly Herbemonta a inițiat o mișcare națională de utilizare a bastonului alb de către nevăzătorii francezi, acțiunea bucurându-se de un larg ecou și în Marea Britanie.
În America de Nord, utilizarea bastonului alb a fost posibilă datorită eforturilor făcute de Clubul International Lions care a pus bazele unui adevărat program național în acest scop. Toate aceste demersuri care au avut ca punct de plecare așa-numitul „baston alb” nu aveau cum să rămână în afara politicilor guvernamentale astfel că prima ordonanță specială în acest sens a fost data in decembrie 1930. Ea garanta protecția pietonilor nevăzători și dreptul acestora de trecere a străzii atunci când țineau în mână un baston alb.
Ca un corolar al acțiunilor întreprinse în perioada 1930-1960, pe data de 6 octombrie 1964, Congresul a adoptat Rezolutia HR 753, prin care președintele SUA era autorizat să proclame ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca fiind „Ziua bastonului alb”.
Sprijină și tu eforturile noastre, absolut gratuit
Adu o rază de lumină
Costuri zero pentru tine, rezultate luminoase pentru noi
Hai alături de noi! Decoperă simplul gest care va face diferența
Știai că poți să aduci o rază de lumină în viața noastră fără să te coste absolut nimic?
Cu o simplă semnătură pe un formular, poți direcționa o parte din sumele deja plătite de către tine la bugetul de stat, către ANR și astfel vei deveni susținătorul care va aduce lumină în lumea noastră. Nu ai nimic de pierdut deoarece nu te costă absolut nimic.