ANR Arad Asociația Nevăzătorilor din România filiala Arad

ANR ARAD

Asociația Nevăzătorilor din România filiala Arad

ACTIVITATEA FILIALEI IN PERIOADA IANUARIE – DECEMBRIE 2009

In anul 2009, activitatea filialei noastre s-a desfasurat, ca si in anii precedenti, indeplinind articolele Protocolului cu DGASPC Arad si serviciile cuprinse in acreditare, ca furnizor de Servicii Sociale.

SOCIAL:

-Luati in evidenta: s-au adresat filialei noastre pentru consultanta si consiliere 1126 de persoane, pe care le-am indrumat catre cabinete medicale oftalmologice, apoi catre comisia de expertiza medicala, s-au incadrat si am intocmit dosarele cu toate actele necesare, conform Protocolului incheiat cu DGASPC Arad, pentru 847 de nevazatori;

-Dosare reevaluate, scadenti: scadentii, care au fost anuntati din timp in vederea reinoirii dosarelor, prin corespondenta au fost 1078 persoane. Din cei anuntati s-au prezentat 784 persoane, la care le-am intocmit dosarele la timp pentru a fi pusi in plata. Incepind cu luna iulie 2009, la prezentarea actelor la Comisia de expertiza, este necesara si o ancheta sociala, efectuata de catre asistenti sociali de la primaria de domiciliu, care in Municipiu poate dura si peste o luna . Din aceasta cauza, corespondenta cu scadentii se face cu o luna si 3 saptamani mai devreme, astfel la sfarsitul lunii iunie s-a trimis corespondenta pentru luna august si pentru luna septembrie, pentru a exista timpul necesar intocmirii acestei anchete, sau referat social;

-Decese, obtinerea de catre urmasi a drepturilor neachitate: s-au adresat filialei pentru sprijinirea in obtinerea drepturilor restante, 425 de urmasi ai nevazatorilor decedati, am intocmit si depus documentatia pentru 278 cazuri solutionate, restul neindeplinind conditiile de acordare a drepturilor ramase neachitate (neavand apartinatori pe linie directa). Decedati sunt cu mult mai multi, dar nu am aflat de ei, decat de la diverse cunostinte sau din ziare. In acest sens s-au purtat convorbiri telefonice cu serviciile de stare civila, din Arad si din judet, atunci cand DGASPC Arad, Compartimentul Drepturi si Facilitati ne-a anuntat ca sunt multe indemnizatii lunare returnate.

-Documente depuse: am depus documentatia necesara acordarii de drepturi conform legii pentru:

Diverse acte: 1428 cazuri (acte identitate schimbate, schimbari de domiciliu, flotanti, prelungiri pensii de invaliditate, treceri de la modul de plata cont la mandat-cupon sau invers);

In urma unei intalniri cu conducerea DGASPC Arad, am anuntat membrii cu dosare permanente, sa prezinte copii dupa actele de identitate schimbate, si pe cei care au acte de identitate expirate deoarece le vor fi sistate indemniza]iile lunare. Acest lucru l-am facut si cand am fost in deplasare la sedintele de grupa din judet;

-Transpor urban: in cursul anului am eliberat 1629 de legitimatii pentru transportul urban conform actului aditional la Protocolul de colaborare incheiat cu DGASPC Arad, conform caruia filiala noastra elibereaza aceste legitimatii. Din acestea 983 pentru cei cu gradul grav cu insotitor; 300 pentru cei cu gradul grav cu asistent personal; 82 pentru asistentii personali si 264 pentru cei cu handicap accentuat.

Actele necesare se aduna de la toti nevazatorii (copie act de identitate, 3 fotografii marimea 2/3 cm) se completeaza aceste legitimatii cu datele necesare si in ziua de miercuri se duc la DGASPC Arad, pentru aplicarea timbrului sec, apoi se distribuie la beneficiari. Decontarea se face in fiecare saptamana;

-Scutire impozit cladire: pentru 1172 de cazuri am intocmit dosarul necesar pentru Directia Fiscala, intreband fiecare membru care trece pe la noi, daca beneficiaza de aceasta scutire, avand in vedere ca sunt inca persoane care nu cunosc aceasta facilitate;

-Am intocmit cererile pentru billet gratuit de tratament in statiune la 54 de personae, care au solicitat acest lucru.

-Bilete speciale de calatorie interurbana: biletele de calatorie interurbana s-au distribuit din prima zi de lucru, In cursul anului am distribuit bilete speciale de calatorie la un numar de 1.128 de persoane: 5.397 bilete speciale SNCFR, la 259 persoane gradul accentuat, 552 gradul grav si 23 asistenti personali; si 3.753 bilete Auto, la 147 persoane gradul accentuat, 375 gradul grav si 26 asisten si personali. La aceste persoane, care mai aveau pe langa indemnizatia de nevazator si alta pensie, am depus pe baza de tabel, taloanele cu 50 la suta reducere transport, la Casa de Pensii si am ridicat adeverintele necesare, pentru 744 nevazatori, care au solicitat bilete speciale de calatorie interurbana.

Mentionam ca biletele speciale de calatorie urbana se distribuie numai prin filiala, la toti nevazatori din judetul Arad, decontarea acestora facandu-se la data de 01 si 16 ale lunii, impreuna cu borderourile care contin: numarul de dosar, numele si prenumele, localitatea, CNP-ul, seriile biletelor eliberate, centralizate pe grade, impreuna cu adeverintele de la Casa de pensii de restituire a cupoanelor cu 50 la suta reducere si a imputernicirii nevazatorilor de a ridica biletele in numele lor;

-La sfarsitul anului 2009 au fost cu cotizatia achitata 1.356 de membrii, in mediul urban 793 membrii, iar in mediul rural 563, de gradul I. 792, urbani 422, rurali 370, de gradul II, 364, urbani 365, rurali 99, iar de gradul III 6, urbani 4, rurali 2. fara alt venit sant 739, de gradul I. � 481, de gradul II 58, cu varste cuprinse intre 6-18 ani;

-In luna aprilie 2009 am prelungit Protocolul cu DGASPC Arad;

-Materiale tiflotehnice: s-a primit de la Clubul Lions, ca donatie, un magnificator de imagine 1 ½ ATLAS, in valoare de 1.200 de euro.

S-a facut comanda de lupe, la cererea membrilor, care au fost onorate catre solicitanti. S-au primit, la comanda un numar de 5 ceasuri braille, foarte cautate de membrii, s-a facut comanda si de ceasuri cu voce sintetica in limba romana, de la o firma austro- germana, la pretul de 10 euro, care au sosit la sfarsitul anului, cand s-a deplasat la Bucuresti dl. presedinte pentru a fi aduse, si s-a inceput distribuirea lor in luna ianuarie 2009. S-au mai primit gratuit 5 bastoane, care au fost impartite celor cu nevoi urgente, urmand a se mai face comnda la solicitare, la pretul de 50 lei.

-CAR Nevazatori Arad, infiintat anul trecut, functioneaza, numarul celor inscrisi fiind in crestere, din luna iulie s-au dat deja imprumuturi.

-Am intocmit documentatia necesara la 5 membrii, care au cerut imprumuturi cu dobanda nerambursabila, conform Legii 448/2006, la ANPH;

-Cu sprijinul dl. Hojbota Ioan, am obtinut 40 scaune cu rotile, un scaun cu roti electric, indispensabil sotului unei membre, care a suferit un accident, pierzandu-si picioarele, 121 cadre, de la o fundatie crestina din apropiere de Ilia, care au fost distribuite in functie de solicitari si nevoi.

CULTURAL SPORTIV

La Concursul anual intitulat “Pe meridianele lumii”, la inceputul lunii octombrie, s-a calificat la faza filiala dl. Gligor Marinel, din Livada, si a participat la faza zonala, unde a ocupat locul II, apoi la faza finala. La concursul “Imaginea ta conteaza”, destinat femeilor nevazatoare, desfasurat concomitent cu concursul “Pe meridianele lumii”, s-a calificat d-na Veghinas Marioara, care a participat la faza zonala, unde a ocupat ultimul loc.

In perioada 30 septembrie-02 octombrie, filiala noastra a fost gazda Concursului National de interpretare muzicala a artistilor nevazatori, care a avut loc In Sala Mare a Casei Sindicatelor din Arad, cu participarea concurentilor din toata tara.

Pentru buna desfasurare a aceastei actiuni, am avut sprijinul sponsorilor: Hotel Prezident, Fabrica de Bere Timisoreana, Fundatia Alcoa, Print 4 You, Casa Apei Minerale, Coca Cola, Resco, Carrefour, Technodomus, Clubul Lions 2007, Casa Sindicatelor, Transdara si nu in ultimul rand am avut sprijinul domnului Jula Claudiu, membru al filialei noastre, care s-a ocupat de sonorizarea concursului de o calitate ireprosabila.

Datorita faptului ca nu sunt baze sportive in tara (piste de atletism, gropi cu nisip), nici in acest an nu s-a putut desfasura Concursul Natioanl de atletism pentru nevazatori.

Comitetul de femei a filialei, condus de d-na Ciornei Valentina, nu s-a mai intrunit, datorita decesului neasteptat al acesteia si nu s-a mai ales alta presedinta a comitetului.

In urma revendicarii a 80 la suta din cladirea sediului filialei, ap. 3 de la nr. 1in luna iulie 2009, s-au efectuat lucrari de renovare si restrangere a sediului in partea de cladire care ne-a mai ramas, spatiul fiind foarte mic, domnul Presedinte facand demersurile necesare pentru obtinerea unui nou sediu mai mare decat a-m avut inainte pentru a ne putea desfasura activitatea in conditiile cele mai bune.

PRESA

Prin filiala s-au facut si se distribuie abonamente, la publicatiile Asociatiei Nevazatorilor, la un nr. de 19 nevazatori la revista Litera noastra in braille, 8 nevazatori la Litera noastra in scris obisnuit. In a doua jumatate a anului nu s-au trimis la timp abonamentele, din lipsa de hartie Braille la redactie, dar pana la sfarsitul anului au fost trimise toate numerele.

Filiala Arad, la biblioteca in braille cu 1.231 de titluiri, fonoteca cu carti in format MP3 450 de CD, pe care la copiem pe CD-ul nevazatorilor, si 8.200 casete cu 461 titluri au imprumutat, in acest an, carti vorbite la 423 de nevazatori.

Filiala Arad este abonata la revistele pe CD in format MP3, Impact , numerele primite anul acesta, au fost copiate, la cerere, la un nr. de 117 membrii.

SITUATIA COTIZATIILOR

In anul 2009 au achitat cotizatia de membru 1.356 nevazatori.

CAMERA COMUNA

Camera comuna a filialei nu este ocupata, baiatul care statea acolo a decedat, cartile braiile ale bibliotecii filialei sunt depozitate acolo pana la peimirea noului spatiu.

SEDINTELE ORGANELOR DE CONDUCERE

In timpul anului s-au tinut sedinte ale organelor de conducere, de cate ori a fost necesar, unde s-au discutat probleme organizatorice, contabile, sociale, culturale si sportive si s-au luat decizii pentru buna desfasurare a activitatii filialei.

CONTABILITATEA

S-au efectuat lucrarile financiar contabile pentru executia bugetului de venituri si cheltuieli, de evidenta financiar contabila a sumelor primite din donatii, sau sponsorizari,se fac balante lunare, iar trimestrial se intocmesc bilanturile, acestea fiind prezentate in sedintele Consiliului Director.

ACCESIBILITATE

In urma parteneriatului cu firma BAUM si in urma unui Contract de comodat cu produse, ni-au fost lasate , la sediul filialei, lupe: lentila Style, care mareste de 3,85 ori (11,5 dioptrii, care poate fi sprijinita pe dou suporturi retractabile, lentila 26, care mareste de 4,85 ori, cu doua lentile, lentile 26 cu iluminare, lentila T4, care mareate de 4,25 ori (13 dioptrii), special creeata pentru citirea dictionarelor, cartilor de telefon, etc, lentila Compact, care mareste de 3,85 ori, pentru observarea obiectelor marunte, lampa SLIM, cu doua lentile, cu tub fluorescent care ofera o luminozitate de 120W, cu dispozitiv de prindere pe masa, lampa de birou, cu doua brate flexibile, una cu bec, alta cu lentila, lampa ULTRA-SLIM, cu trei lentile si bec cu o luminozitate de 150W.

Aceste produse au fost si vor fi prezentate membrilor si deja s-au facut comenzi de la membrii, produsele fiind deja primite de membrii.

Scroll to Top