Angus, al doilea câine ghid adus la Arad în sprijinul unui nevăzător
După Max, primul câine ghid de care au beneficiat un cuplu arădean, Angus, un labrador mai tânăr, dar care are aceleaşi atribuţii, a devenit, de o săptămână, sprijinul unui nevăzător. Angus are 3 ani şi a fost antrenat încă din primii ani de viaţă în Marea Britanie, la fel ca şi ceilalţi câini ghizi care ajung la beneficiari prin Asociaţia Light Into Europe. În primele luni de viaţă, Angus a fost dresat la o şcoală specială, după care a intrat timp de un an într-un program de voluntariat.
“Aradul a intrat în posesia celui de-al doilea câine ghid. Dat fiind faptul că deja există un astfel de câine în Arad, care ajută doi nevăzători, lucru rar întâlnit, în lume fiind doar 6 astfel de câini. Şi Angus a fost dresat şi crescut în Marea Britanie, acesta fiind și locul de provenienţă a patrupedului. Se trage din părinţi, care au fost şi ei la rândul lor câini de ajutor pentru nevăzători. Asociaţia Light Into Europe dresează labradorii care urmează să devină câini ghizi printr-un program special. Astfel patrupedul este antrenat de la vâsta de 6 luni în unităţi speciale, după care, timp de un an intră într-un program de voluntariat, iar apoi este antrenat alte 8 luni. Doar după aceste stagii de pregătite poate ajunge ghid pentru persoanele nevăzătoare. Angus are 3 ani şi este perfect pentru actualul său beneficiar”, declară Severian Pavel, dresor Light Into Europe, România.
Arădeanul care îl va avea ca partener pe Angus a stat o perioadă de probă în capitală pentru a se obişnui cu patrupedul. „Este foarte important pentru mine acest câine. Când am auzit de primul venit în Arad, am spus că şi eu trebuie să intru în posesia unuia. Este atât de necesar pentru un nevăzător, pentru că mie spre exemplu îmi oferă independenţă. Până acum a învăţat două trasee: drumul spre piaţă, ceea ce pentru mine înainte reprezenta un pericol major. Iar pentru relaxare al doilea traseu este Faleza Mureşului. Ne plimbăm împreună zilnic, poate chiar de două ori, dimineaţa şi seara. Mă ajută mult şi am ajuns să mă ataşez foarte mult de el” declară Puşa Cornel, noul partener patrupedului ghid.
Chiar dacă pentru nevăzători ajutorul pe care îl pot oferi aceşti câini este de nedescris, legea din România sprijină prea puţin finanţarea acestora. O altă problemă o reprezintă societatea, care nu este încă destul de educată pentru a convieţui alături de persoane mai speciale. “Este vital pentru nevăzători acest câine ghid. Pe lângă independenţa pe care o oferă, beneficiarul se simte şi protejat.
Din păcate legea prevede ca persoanele nevăzătoare să beneficieze cu ajutorul statului de aceşti câini. Însă în proiecţia bugetară nu s-au alocat aceşti bani, care sunt necesari. Ca de fiecare dată, legea există, dar nu se aplică,” spune preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Arad. Angus răspunde doar la comenzi în engleză aşa cum a fost dresat. De asemenea hrana lui este specială, el nu va accepta niciodată să fie hrănit de străini. Arădeanul pentru care labradorul a devenit cel mai bun prieten se bucură zilnic de com¬pania sa şi împreună mai au multe de învăţat, pentru că de acum vor convieţui împreună.